Hallo
Bedankt voor het bezoek aan mijn kunstsite en de interesse voor de schilderijen die ik maak. Begin 2002 kreeg ik de drang en inspiratie om te gaan schilderen terwijl ik nog nooit een penseel had aangeraakt. Ik heb het gevoel dat er meer in mijn hoofd zit dan dat ik ooit nog op het doek zal kunnen zetten. Het schilderen heeft vanaf het begin nooit als een soort van hobby gevoeld, meer als een uitdaging waar ik op de één of andere manier toe gedreven word. Het is voor mij een soort van passie geworden en inmiddels een deel van mijzelf. In werkelijkheid zijn de werken mooier dan op de foto's zoals vaak bij iedere kunstenaar wel het geval is of iemand moet professioneel kunnen fotograferen, ik niet dus. Ik gebruik geen z.g. “photoshop” o.i.d. maar maak de foto's soms wel iets donkerder of juist lichter om ze zo goed mogelijk op de echte kleuren te laten lijken.

Inmiddels heb ik na jaren van overweging de volgende stap gezet en werk nu als  professional kunstenaar. 
 

 

Hoe ik met schilderen ben begonnen.

In 2002 zag ik in een galerie een prachtig werk van Corneille die ik wel dolgraag in mijn kamer wilde hebben hangen, wie bijna niet? De vraagprijs was ver boven mijn budget en zoals ik in elkaar zit dacht ik “waarom maak ik zelf niet iets, ik zie wel hoe het uitpakt al zal het natuurlijk never nooit niet een Corneille worden”. Je zou dus kunnen zeggen dat ik het indirect aan Corneille te danken heb dat ik ben gaan schilderen. Ik begon met kleine tekenschetsjes die in me opkwamen, kocht hout, doek, olieverf etc. en timmerde de spieramen in elkaar. Inmiddels gebruik ik professionele spieramen. Op de een of andere manier werd ik steeds meer gedreven om door te gaan met schilderen en schoten de ideeën voor nieuwe werken meer en meer door mijn hoofd en dan te bedenken dat ik eigenlijk oorspronkelijk maar één schilderij wilde maken. Ik houd me niet bezig met bepaalde z.g. regeltjes waaraan een schilderij zou moeten voldoen. Ook volg ik geen opleiding om te leren schilderen, ik heb het gevoel dat er mij dan van buitenaf iets aangeleerd wordt van wat ik niet ben en dat werkt voor mij niet. Ik heb alle respect voor diegene die daar anders over denkt. Ik wil gewoon schilderen wat uit mijzelf komt, het kan alle kanten uit, goed of niet goed, mooi of niet mooi en ga mijn eigen gang. Graag zou ik met mijn schilderijen een beetje de "designkant" op willen gaan, of me dat ooit nog lukt, de tijd zal het leren.

 

Bij mijn geboorte hebben mijn ouders mij naast mijn officiële doopnamen (ik praktiseer geen enkele religie) de roepnaam Sia gegeven welke ook op mijn geboortekaartje, aankondigingen in diverse dagbladen e.d. stond vermeld. Ik heb het allemaal nog evenals nog een paar van de felicitatiekaarten die mijn ouders destijds hebben ontvangen. Om een onbenullige familiekwestie bij de jongste zus van mijn vader waar iemand met de naam "Sia" bij betrokken was (geen familie), werd ik in mijn kleutertijd echter ineens bij mijn eerste doopnaam "Simke" genoemd. Iets wat ik persoonlijk in mijn jeugd altijd als onbegrijpelijk en zelfs als naar heb ervaren. Toen ik naar de middelbare school ging heb ik alles weer teruggedraaid en mij weer met mijn roepnaam Sia (Mulder) laten inschrijven en noemen en dat is sindsdien zo gebleven. Mijn vader is in die periode al op veel te jonge leeftijd overleden. Onder mijn doopnaam Simke (Mulder) zat ik dus op de lagere school in de klas bij o.a. Herman Brood en heb daar leuke herinneringen aan. Wie had later ooit kunnen denken dat ik ook nog eens net als hij me aan het schilderen zou wagen. En wie had in die tijd ook ooit kunnen denken dat Herman zo'n beroemdheid zou worden. Helaas is ook hij op veel te jonge leeftijd heengegaan. Hieronder 1 van de foto's die ik nog heb, deze is van een schoolreisje 5e klas lagere school met achter in de bus meester Goseling met zijn vrouw (of Goselink?). Het 2e meisje rechts vooraan met dat donkere haar ben ik, die jongen links achterin met die gele streep op die donkerblauwe trui is Herman. Ik denk dat dit zijn meest favoriete trui was want die werd veelvuldig door hem gedragen.

 

                                                                 

 

Ik schilder nu onder het pseudoniem “MaiS” wat een beetje begonnen is als een grapje en wat al jarenlang een soort van bijnaam voor mij is. Nou laat ik dat maar zo en gebruik voornamelijk die naam met betrekking tot mijn schilderijen en de "kunstwereld" om verwarring te voorkomen. Er bestaan n.l. zowel in Nederland als België kunstenaars met dezelfde voor en achternaam als mij (geen familie), al heb ik inmiddels ook ondekt dat er meerdere buitenlandse kunstenaars zijn die de naam "Mais" gebruiken. (update: sinds 2014 is er nog een kunstenaar "Mais" in Nederland actief op het web). Ben geboren in Zwolle ('47) en heb zoals zo velen onder ons meerdere ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven achter mij liggen waar ik heel veel levenslessen uit te leren heb gekregen. Ik denk dat juist daar o.a. mede de bron van mijn inspiratie uit voort komt. Ik merk dat ik door het schilderen de balans kan hervinden tussen vreugde en verdriet in deze vaak zo verwarrende wereld vol met onrecht. Het is vaak een wereld van verschil tussen hoe iets lijkt en hoe iets werkelijk is.
Als ik een werk af heb zie ik pas wat de betekenis voor mij is van wat ik geschilderd heb en geef het dan de bijpassende naam.
Ik heb achteraf ontdekt dat ik onbewust op mijn manier vaak een “portret” heb gecreëerd van enkele personen die deel hebben uitgemaakt van mijn leven zoals ik dat ervaren heb. De namen voor de surrealistische vrouwenfiguren komen spontaan in mij op tijdens het schilderen van het werk en zijn dus geen personen die ik ken(de).

Jaren geleden ontving ik van de inmiddels helaas overleden Shinkichi Tajiri een nieuwjaarskaart waarop hij voor mij schreef "Keep up the painting - it is a long and lonely road". Ik kan mij ook alleen maar concentreren op het schilderen als ik alleen ben en in die zin heeft hij dus ook wel gelijk gekregen. Tajiri was net als o.a. Corneille en Appel lid van de bekende Cobra-beweging.

Ik kan niet goed onder woorden brengen wat het bezig zijn met kunst voor mij betekent, het is een ontdekkingsreis van je ziel. Het maakt je kwetsbaar omdat het je zelf en anderen laat zien wie je bent, wat je ziet, wat je denkt, wat je voelt. Kunst is een gevoel, gevoel is kunst, het is een kunst om echt te voelen.......

 

Pas in begin 2008 heb ik op advies wat werken uit mijn beginperiode op het internet geplaatst en later de meer recente werken. Daardoor heb ik verschillende uitnodigingen uit het buitenland ontvangen waaronder België, Zwitserland, Italië, Hongarije, Turkije, Amerika, Engeland, Spanje, Israël en twee vanuit IJsland om mee te doen aan o.a. een expositie in Tallin (Estland). 
Half december 2008 kreeg ik een uitnodiging uit Londen, in samenwerking met Museum of Art Chianciano Terme (Italië), om mee te doen aan de Biennale Chianciano 2009 in september. Eigenlijk hield ik me nooit zo bezig met eigen exposities en was ook nog steeds niet op uitnodigingen ingegaan maar deze laatste vond ik wel zeer aanlokkelijk.

 

Marie Gagliardi: "Your art is very individual and will make a real statement at the show. I love especially your "Symphony in grey", "Splitting Image" and "Ursula". Quote: “The Exhibition covers 2000 square metres of the Museum and aims to bring together the most talented and established contemporary artists from across the world. The artwork is chosen by the museum curators and by internationally renowned experts in art.” Update: Inmiddels heb ik de overeenkomst getekend en ben dus één van de verschillende kunstenaars wereldwijd die meedoen aan de expositie in Chianciano.

Intussen heb ik nog veel leuke reacties en wat uitnodigingen ontvangen o.a. voor een vermelding in de Kunstgids Kunstenaars Nederland/België 2010 die ik heb geaccepteerd. Verder voor een aantal buitenlandse exposities waar ik eens even goed over na ga denken. Hier een kleine greep uit de uitnodigingen:

 

The Opera Gallery is interested to show your art in Budapest. Please take contact with us so we can provide you further info. Best regards, Tibor Szonyi, Director - Curator. Update: deze uitnodiging heb ik inmiddels geaccepteerd. 

Dear Mais. The organizational of Jaffa-Museum is very interested in your works. A visual art exhibition will open on 4th March - 21th March 2010 in Jaffa Tel-Aviv - Israël. The exhibition is organized to celebrate the international Woman Day. Regards Zina Bercovici – Curator and organizer. Update: deze uitnodiging heb ik inmiddels geaccepteerd. 

Dear MAIS. Betty Jonker gave us your contact and we are delighted to be able to tell you that the Selection Committee has now viewed your website and is very interested in your artworks. So, if you are interested in participating at World Art Vision: Cancun 2010 please find attached the Exhbition Regulation. Best regards WAF Staff. Update: deze uitnodiging heb ik inmiddels geaccepteerd. 2e update: Dit evenement is helaas afgelast en wordt verplaatst naar Europa in 2011. 

Dear Mais, I visited your portfolio on Saatchi Gallery and I liked your art. You are therefore invited to submit art for inclusion in the "International Contemporary Masters 2010", a juried annual  art book. Best regards, Judy Adams - Assistent curator / 5383 Hollister Ave, # 140 / 93111 Santa Barbara CA. 

Ontvangen van MOT Ltd, Londen – Engeland: We are in the process of selecting 100 contemporary artists to be featured in CREATIVE GENIUS, 4th book in Masters of Today 100 Contemporary Artists Series, one of the moste professional visual art resource and opportunity and advertising. If you are an artist interested for two-page spreads in CREATIVE GENIUS we would be delighted to review your submission.

Dear Mais. As an assistant to an artist representive and curator based in New York City, I am always looking for wonderfull artists. After seeing some of your works such as Frozen people and Just a tree, I am very motivated to assign a writer to review your works. I think your work is very strong for the geometric style. It is very creative and has imagination. I am curious to know of any articles you have had published about your work, to date. I would also love to hear about any projects you are working on or exhibits you have participated in. Best regards, Lisa Kim. World Art Media. 473 Broadway 7th Floor.

Seba Art Gallery, the organizer of the international Izmir Biennial of Arts, is pleased to invite you to participate in the first edition of the exhibition which will take place from the 4th to the 11th of May 2011 in Izmir International Fair at Storehouses 3- 4, at Ege University Atatürk Cultural Center Art Gallery and at Repuplic of Turkey of Culture and Tourism Art and Sculpture Museum. Best regards; Seba Ugurtan I. International Izmir Biennial of Arts.

Uitnodiging: City of Berlin 1 International Prize 2011, organized by Art Gallery Santa Teresa, Fano - Italy. Update: helaas is dit evenement afgelast.

Uitnodiging: Modern Art Exhibition La Galleria Pall Mall - London - England. Curator and organizer Zina Bercovici. Update: deze uitnodiging heb ik inmiddels geaccepteerd.

Uitnodiging: Art Museum of Chianciano Biennale 2011, Chianciano - Italy - September 17-24.

Uitnodiging: Second Edition of World Art Vision 2011, Barcelona - Spain - May 19/ June 5.

Uitnodiging: Artists At Home & Abroad - The Broadway Gallery, New York VS - June 7-26 2011. Klein stukje uit de e-mail:

Dear Mais, My name is Abraham Lubelski, I am the publisher of NY Arts Magazine, and owner of The Broadway Gallery NYC. Recently my staff came across your works while researching for upcoming projects, and with their recommendation I would like to invite you to exhibit your latest work in the "Artists At Home & Abroad" exhibition this coming June 2011. I was very interested in your work "Roxanne" and believe it would be an important addition to the exhibition. By paying close attention to the intuitive works of each artist, we are hoping to construct an exhibition of works that truly speaks to the viewer.

Uitnodiging: International Contemporary Masters IV - April 16-June 4 2011. Southern Nevada Museum of Fine Art Neonpolis Center, Las Vegas - VS. 

Uitnodiging: Gallery Expo, Art Exhibition THE CODE, August 05-30 2011, 4321 Atlantic Avenue Long Beach, California 90807 - VS.

Uitnodiging: Exhibition "Lights in the Winter", Jaffa Museum, Tel Aviv - Israël, December 22-29, 2011, Curator and organizer Zina Bercovici.

Uitnodiging: Exhibition INTERNATIONAL CONTEMPORARY ARTS SALON DAKAR 2011 S.I.A.C. ARTS DAKAR-2011, Under the patronage of the Ministry of Culture in association with the art galleries of Africa and especially West Africa (ECOWAS), Dakar - Senegal - September 1-30, 2011.

Uitnodiging: Kempense Kunstmarkt, 1 juli 2012 - België. 

Uinodiging: Vermelding boek "European Contemporary artists". Anne de Vries, Bubble Projects.

Uitnodiging: Seba Art Gallery, 2e International Izmir Art Biennial 2013, Izmir - Turkey.

Uitnodiging: Vth Rassegna Internazionale di pittura e grafica "ARTE NELLE ANTICHE DIMORE LITUANE 2012". Organized by Art Gallery Santa Teressa, Fano - Italy. (Serie van 5 exposities in Litouwen); Museo Storica della Comunicazione di Kaunsas, Museo Nazionale del Teatro de Cinema e della Musica di Vilnius, Centro dell'Arte di Anykscial, Museo Civio di Kelme, dicembre 2012 Palazzo Comunale di Vilnius - Lituania.

Uitnodiging: Art Fair International, MartiniPlaza Groningen, 21, 22 & 23 september 2012. Organized by Duch Internet Art Gallery & Art Fair International - Nederland. Deze uitnodiging heb ik geaccepteerd. 

Uitnodiging: INTERNATIONAL CONTEMPORARY VISUALS ARTS FESTIVAL DAKAR ARTS,   Under the patronage of the Ministry of Culture in association with the art galleries of Africa and especially West Africa (ECOWAS), October 1-30, 2012.

Uitnodiging: Modern Art Exhibition "Symphony of Colors", December 10-16 2012 - La Galleria Pall Mall, London - England. Curator and organizer Zina Bercovici.

Uitnodiging: Expositie en vertegenwoordiging van mijn werk vanaf maart 2013 voor langere periode, Galerie ART-ist, Geel - België. Deze uitnodiging heb ik geaccepteerd. Update: Onlangs kreeg ik bericht dat de galerie onverwachts helaas eind maart a.s. gaat sluiten.

Uitnodiging: Huis & Tuin 2013, WTC EXPO Design plein (Kunst en Living) , 28-02 t/m 03-03 2013, WTC Expo - Leeuwarden.

Uitnodiging: Art Fair International, MartiniPlaza Groningen, 20, 21 & 22 september 2013.

Uitnodiging: London Art Biennale 2013 - England. Organized by Chianciano Art Museum - Italy.

Uitnodiging: Florence Biennale, November 30 - December 8 2013 - Italy. 

Uitnodiging: Biennale Internationale d'arte di Palermo, January 10 - Februari 3 2013 - Italy. 

Uitnodiging: Dakar International visual Arts, March 01-30 2013.

Uitnodiging: Biennale of Chianciano 2013. Chianciano Art Museum - Italy.

Uitnodiging: Expositie "Small Wonders", April 20 - May 04 2013. Samenwerking Florence Biennale/Linea Spazio Arte Contemporanea & Foundazione Telethon - Italy. 

Uitnodiging: "Spirit of Art Return to Vienna", June 10 - 16 2013, Moya Museum, Vienna - Austria. Curator and organizer Zina Bercovici.

Uitnodiging: World Art LA, October 16 - 19 2014, World Wide Art Los Angeles International Art Fair, Los Angeles Convention Center - VS. 

Uitnodiging: Almere Kunstmarkt tijdens het havenfestival, 7-8 september 2013.

Uitnodiging: Regionale Kunstdag Zwolle, Theater De Spiegel, 23 maart 2014, Zwolle. Update: afgelast?

Uitnodiging: Art China (vertegenwoordiging door Gallery Steiner - Wenen), September 18/20 2013, Beijing - China.  

Uitnodiging: Expositie 2015, Gallery Steiner, Wenen - Oostenrijk.

Uitnodiging: Expositie December 2015, Gallery Artifact, New York - VS. Deze uitnodiging heb ik geaccepteerd. Update: Door aanhoudende onduidelijkheid heb ik deze expositie gecanceld. 

Uitnodiging: Expositie "Art in Mind", January 7 - 20  2014, The Brick Lane Gallery, London - England.     

Uitnodiging: Expositie "The Cutting Edge Masters of Contemporary Art" in de Grand Autorium al Duomo, 22 februarie - 2 maart 2014, Florence - Italië.

Uitnodiging: Expositie en kandidaat voor de "1 st Trinacria Award 2014", 15-31 maart 2014, The museum of Modern and Contemporary Art of Monreals. Palermo - Italië.

Uitnodiging: Expositie Amsterdam Whitney Gallery, los hiervan ook een uitnodiging voor "Gala and Glamorous Opening Champagne Reception" op 27 maart 2014, Chelsea - New York - VS.                                                                                             

 

Etc.

 

Natuurlijk voel ik het als een hele eer, moet het nog maar even bekijken allemaal.   

 

Ik zou het op prijs stellen en graag horen als mijn werken wel of ook misschien juist niet in de smaak vallen.